Världsarvsstaden Visby omges av en 3,4 kilometer lång ringmur och innanför muren finns flera spektakulära kyrkoruiner som minnen av den rika medeltiden.

Joel Kvarnsmyr

16 april 2019

Inga kommentarer

Ringmuren

Hela det medeltida Visby är omsluten av den 3,4 kilometer långa ringmuren, som är norra Europas bäst bevarade stadsmur. Den byggdes i olika etapper på 1200-talet respektive 1300-talet. Vill du upptäcka världsarvsstaden Visby  tar du en morgonpromenad runt den åtta meter höga muren innan det är dags att åka till stranden eller gå på ett affärsmöte.     

Kyrkoruinerna

Det är svårt att inte blir fascinerad av Visbys imponerande kyrkoruiner. Runt om i innerstaden vittnar de om Visbys rika medeltid. Här finns bland annat mäktiga S:ta Katarina som tronar över Stora torget, intima och originella Helge And där många gifter sig samt S:t Nicolai som har förvandlats till en modern arena för konserter, konferenser och bröllopsfester. Det är också därför den kallas för Kultudralen.  

Strandpromenaden

Oavsett om du vill promenera, jogga eller cykla är den fem kilometer långa strandpromenaden som går längs med kusten en upplevelse som etsar sig fast i minnet. Strandpromenaden börjar vid Kallbadhuset, fortsätter förbi badplatserna Norderstrand och Gustavsvik och slutar vid fiskeläget Flundreviken och Snäckbaden.   

Lilla Bjers

Gårdskrogen Lilla Bjers, belägen strax söder om Visby, är en oas för gourmeter. Här serveras luncher och avsmakningsmenyer tillagade på dagsfärska råvaror som hämtas från de egna ekologiska odlingarna. I  gårdsbutiken kan du köpa nyskördade och extremt närproducerade grönsaker, rotfrukter, bär och frukt.